Nieuws

Eén jaar ‘Bijbel Basics’

Precies een jaar geleden kondigden we 'Bijbel Basics' aan, onze kindernevendienstmethode. Na een jaar zijn er 63 programma’s gemaakt en gebruiken zo’n 6.200 kinderdienstleiders de methode.

‘Kinderen zijn met plezier bezig met de bijbelverhalen’, zegt bijbelwetenschapper Roelien Smit, een van de medewerkers van Bijbel Basics. ‘Ik zag bijvoorbeeld hoe kinderen elkaar hielpen om de juiste antwoorden te geven tijdens een spelletje over de droom van Jakob (Genesis 28). Zo kwam het verhaal nog een keer voorbij op een gezellige, speelse manier.’
Een opvallend kenmerk van Bijbel Basics is dat ook minder bekende bijbelverhalen aan bod komen. Zo waren er programma’s over Spreuken 2 (Wat is wijsheid), Hooglied (Liefde is zo sterk als vuur) en Psalm 126 (Oogsten met blijdschap). Een ander kenmerk is de verscheidenheid in werkvormen. Niet alleen kleur- en knutselwerkjes worden aangeboden als verwerking, ook spelletjes, filmpjes, proefjes, liedjes en gespreksvragen. Roelien Smit: ‘Die vragen zijn ook nuttig voor volwassenen, horen we vaker terug.’

Waardering

Uit een enquête onder hen bleek grote tevredenheid over het materiaal. De Bijbel Basics-enquête werd door 150 honderdvijftig kinderdienstleiders ingevuld. Die zijn vooral blij met de variatie aan bijbelverhalen en werkvormen. Er kwamen reacties binnen als deze: ‘Wat een mooi materiaal! Wij werken er nu ruim een half jaar mee en zijn zeer tevreden. De verhalen, achtergrondinformatie en vooral de keuze aan verwerkingstips zijn erg leuk. We merken dat de kinderen betrokken zijn en genieten van de proefjes’.

Bijbel en kind centraal

Bijbel Basics brengt de Bijbel dicht bij kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Bijbel en kind staan centraal: Bijbel Basics houdt rekening met leervoorkeuren en leeftijdsverschillen en legt daarnaast de basis voor een brede bijbelkennis. De methode wordt gebuikt in kerken van allerlei signatuur: zoals de PKN, Gereformeerd-vrijgemaakt, Nederlands Gereformeerd, Baptisten, Remonstranten, en verschillende evangelische gemeenten.

Op debijbel.be/bijbelbasics zijn de beschikbare 63 afleveringen te downloaden. Uiteindelijk komen er in totaal 200 essentiële bijbelverhalen. Wie zich aanmeldt, krijgt wekelijks een aflevering in de mailbox en een startersgids. Voor de komende advent en kerst staat het materiaal al klaar. Het thema is: ‘De profeten zien het al’.