Nieuws

‘We leven elke dag in angst’

Onlangs bezocht medewerker Paul Doth het meest criminele land ter wereld: Honduras. Een land waar niemand zijn leven zeker is en geweld de boventoon voert. Maar ook een land waar de Bijbel harten van mensen raakt.

Paul: ‘Tijdens een bezoek aan de wijk Ramon Amaya Amador ontmoet ik de 32-jarige Alba, huisvrouw en moeder van twee dochters. Ze vertelt: “Het leven is hier ontzettend zwaar. Geweld en drugs zijn overal. Onlangs zijn twee van mijn broers vermoord. We leven elke dag in onzekerheid en angst.”

Dreiging

De 60.000 inwoners wonen dicht op elkaar. Bendes maken de dienst uit en overspoelen de wijk met extreem geweld. Paul: ‘Een van de kinderen uit de buurt vertelt mij dat hun buurman de dag ervoor op straat is doodgeschoten. Traumatisch in mijn ogen, maar hier is het aan de orde van de dag.

‘Je voelt de dreiging die hier hangt in elke vezel van je lichaam. Ik kan de wijk alleen in onder strenge politiebegeleiding. Op een gegeven moment ben ik even alleen op straat en voel direct: ik sta hier verkeerd. Dat moment vergeet ik nooit, de angst neemt het gewoon over.’

Bijbelse waarden

‘Ondanks de uitzichtloze situatie ontmoet ik vrolijke, hoopvolle mensen’, vertelt Paul. ‘Mensen die hoop en troost halen
uit Gods Woord. Hoop op een betere toekomst voor hun kinderen, gefundeerd op bijbelse waarden, zónder corruptie en
geweld.’

Alba: ‘Samen bijbellezen brengt ons dichter bij elkaar. Via de kerk lezen we elke week in groepjes uit de Bijbel. Als gezin en als buren. Het leert ons over goed en kwaad én helpt ons elkaar te begrijpen.’

Het VBG ontwikkelt samen met het Hondurees Bijbelgenootschap een speciale, verkorte versie van de Samenleesbijbel. Voor 5 euro geeft u al een bijbel aan een gezin in Honduras. Helpt u mee?