Nieuws

Vanya Verschoore: ‘God heeft zijn levensadem in alles gelegd’

Vanya Verschoore (32) streeft naar sociaal rechtvaardige en duurzame veranderingen in de maatschappij. Welke rol speelt de Bijbel hierbij voor hem?

‘Voor mij als natuurliefhebber is de Bijbel een prachtig boek,’ zegt Vanya. ‘In de tijd van de Bijbel was de natuur zo puur. Jezus leefde tussen olijfbomen, boeren die zaaien en vijgenbomen die plotseling sterven. Dat laatste is trouwens iets wat helemaal niet kan. De luisteraar van toen moet dat feilloos hebben aangevoeld, terwijl wij vaak niet eens weten wat een vijgenboom is.

Als ik bijbelverhalen lees, hoef ik daar niet direct allerlei theologische beschouwingen bij. Ik laat de setting liever rustig tot me doordringen. Laat mij nog maar even stilstaan, daar bij die vijgenboom.’

Monastieke leven

Al van jong af aan was Vanya bezig met de natuur. ‘Ik was fan van dieren, zat altijd in onze grote tuin en vanaf mijn dertiende werkte ik bij een boer bij ons in de Westhoek. Ook trok het sociale. Mijn hele jeugd was ik actief in het jeugdwerk. Ik werkte het liefst met kinderen die uit moeilijke omstandigheden kwamen. Ik koos dan ook voor een opleiding als opvoeder. Na een periode van vrijwilligerswerk op een boerderij ben ik biologische landbouw gaan studeren.’

Opvoeder en boer dus. Een vreemde combinatie? Vanya vindt van niet: ‘Het sociale en de natuur hebben alles met elkaar te maken. Hiervoor vind ik vooral inspiratie in het monastieke leven en de regels over hoe je met elkaar en met de natuur om moet gaan. Nederig zijn staat voorop, de voetenwasser willen zijn. Dat betekent werkelijk luisteren naar elkaar. Voor de natuur betekent dit dat we haar levensvatbaar moeten houden. God heeft zijn levensadem in alles gelegd. Als ik nu om me heen kijk, lijkt het wel alsof wij zeggen: “Tof, maar wij geloven dat wij een betere levensadem hebben, we doen het zelf.” En nu merken we dat dat niet zo werkt, want het loopt mis op heel veel maatschappelijke vlakken.’

Na de bloei

Ook in zijn werk als coördinator bij Arbeid en Milieu leert Vanya van de natuur. ‘We houden allemaal van het idee van bloei, onze economie gaat zelfs uit van voortdurende bloei. Maar we vergeten dat we ook de rust van de winter nodig hebben om in de lente weer vruchtbaar te kunnen zijn. Het kan niet dat God op een ander tempo werkt dan het tempo dat hij in zijn schepping heeft geblazen. De Paus zei daarover: “Als mens zijn we onze maat verloren.” Die maat moeten we weer hervinden.’

Vanya volgt het VBG met belangstelling, zo ontdekte hij recent het werkboek Maak je Bijbel groen. ‘Tof dat het VBG zulke boeken bij de Bijbel ontwikkelt. De verhalen en het leesrooster inspireren me om de Bijbel vaker te lezen, ook samen met mijn kinderen.’

Interview: Naomi Apers