Nieuws

Opa Herman Takken: ‘Had ik als kind maar zo’n blad als Alef gehad’

Herman Takken (66) gaf zijn kleindochter Justine (10) een abonnement op bijbelblad Alef cadeau. ‘Ik heb eerst zelf een proefexemplaar aangevraagd om te kijken wat het blad inhield. Het boeide mij zo dat we besloten mijn kleindochter een abonnement te geven voor het behalen van haar typediploma.’

Alef is het bijbelblad van het Vlaams Bijbelgenootschap, geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

De boodschap doorgeven

De boodschap van de Bijbel doorgeven aan zijn (klein)kinderen is belangrijk voor Herman. ‘Ik hoop dat mijn kleinkinderen gaan putten uit de bron waar ik zelf ook uit put. De Bijbel is mijn houvast, ik lees er elke dag in en dat heb ik ook geprobeerd over te brengen aan mijn kinderen. Met daarbij de hoop dat zij dat ook weer doorgeven aan hun kinderen. Ik vind het dan ook heel mooi om te zien dat mijn kleindochter Justine Alef van A tot Z leest, en soms zelfs de Bijbel in Gewone Taal erbij pakt om de bijbeltekst nog even na te lezen. Het was een schot in de roos om haar een abonnement cadeau te geven!’

Bijzondere gesprekken

Opa Herman verbaast zich er wel eens over hoe zijn kleindochter met het geloof en de Bijbel bezig is. ‘Soms hebben we hele bijzondere gesprekken. Pas hadden we het over de vraag “Wat is het allermooiste aan God en zou je daarin op hem kunnen lijken?” Wat Justine daarover zei ontroerde me. Ze zei: “God geeft mij nieuwe hoop als het tegenzit. Dat probeer ik soms ook te doen bij andere mensen.” Toen ik haar vroeg hoe ze dat dan deed, zei ze: “Dan zeg ik gewoon tegen iemand dat hij iets wel kan als hij denkt dat hij het niet kan, en dat het goed gaat komen.” Ik vind het zo mooi om te zien dat zulke dingen opbloeien in het leven van kinderen, ik hoor de bijbelse waarden die ik zelf zo belangrijk vind terug in haar.’

Frisse aanpak

Uitgaven zoals bijbelblad Alef stimuleren kinderen om de Bijbel te gaan lezen en de boodschap te begrijpen, vindt Herman. Hij legt uit waarom: ‘De Bijbel is een moeilijk boek, en met Alef worden kinderen op een speelse manier bekendgemaakt met dat boek en de bijbehorende cultuur die duizenden jaren oud is, op een eerlijke en verantwoorde manier. Ik vind ook dat het blad een hele frisse aanpak heeft in het bespreken van de Bijbel: er staat echt een bijbelverhaal in, en om dat weer te verwerken maken kinderen bijvoorbeeld een rebus of puzzel. Verder krijgen luchtige onderwerpen als “dieren in de Bijbel” ook een plek, dat spreekt Justine erg aan. Alef is uitdagend voor haar, echt een blad met pit. Als ik kijk naar wat mijn kleinkinderen allemaal hebben aan materiaal rond de Bijbel, ben ik wel eens jaloers. Er zijn zoveel aantrekkelijke en uitdagende boeken en bladen beschikbaar in deze tijd. Ik denk wel eens: had ik als kind maar zo’n blad als Alef gehad!’