Nieuws

Marleen: ‘We geven de kinderen een deken én een bijbel mee’

Marleen geeft als afscheid een bijbel mee aan de pleegkinderen die tijdelijk bij haar thuis hebben gewoond. Ze kreeg van het NBG 10 exemplaren van de weggeefeditie van de Bijbel in Gewone Taal.

Marleen Kragt (37) woont samen met haar man Henrich (38) in IJsselmuiden met zes kinderen in huis. Drie biologische kinderen van 8, 11 en 12 jaar en twee pleegkinderen van 15 en 21 jaar. Daarnaast woont er bijna continu één kind in huis dat 8 tot 12 weken crisisopvang nodig heeft. Haar biologische kinderen zijn er mee opgegroeid en weten niet anders. Na die weken gaan de tijdelijk inwonende kinderen naar huis of naar een ander plekje. ‘We geven ze een bijbel mee en een deken’, vertelt Marleen. ‘Een deken, omdat we hopen dat de tijd bij ons een warme deken is geweest.’

Structuur en vragen

Marleen vindt het dankbaar werk. ‘Wij hebben vaak pubermeiden van 15 à 16 jaar in huis. Wij zijn geen perfect gezin, maar we bieden structuur en stellen simpele vragen, zoals: ‘hoe was school?’ en ‘hoe gaat het met je?’. Hele normale vragen die je aan een kind stelt. Maar dat wordt meestal niet aan hen gevraagd’.

Het meegeven van de Bijbel

Marleen hoopt dat de kinderen terugdenken aan een fijne tijd en troost mogen vinden in de woorden in de Bijbel, wanneer ze het moeilijk hebben. De mooiste reactie na het meegeven van de Bijbel kreeg ze van een tienermeid die erg ontroerd was. Marleen: ‘Bij dit gezin mocht ze fouten maken en kon er over gepraat worden zonder ruzie te maken. Ze heeft bij ons veel meegekregen over wat de Bijbel zegt over vergeving.’ Ze vervolgt: ‘Respect staat voorop in ons gezin. Tegelijkertijd is ons eigen geloof belangrijk voor ons’, vertelt Marleen. Ze laten de meiden vrij om mee te gaan naar de kerk.

Lezen met de kinderen

Het gezin leest aan tafel uit de Samenleesbijbel, vanwege de aansprekende opdrachten en vragen die er bij staan. Bovendien hebben ze kinderen met dyslexie. De duidelijke taal in deze Bijbel spreekt hen aan. Deze weggeefeditie van de Bijbel in Gewone Taal kende Marleen nog niet, maar ze weet zeker dat de buitenkant extra aansprekend is vanwege de kleuren. En de binnenkant? ‘We hopen natuurlijk dat ze er veel uit gaan lezen.’