Nieuws

‘Ik wil jongeren aanmoedigen om te schitteren’

Kathleen Vermeulen is de kersverse jeugdwerker van de Protestantse Kerk in België. Luisteren naar kinderen en jongeren ziet ze als haar belangrijkste taak.

Kathleen vertelt over haar nieuwe rol in de Protestantse Kerk: ‘Ik zie er naar uit de jongeren en hun kerken te leren kennen. Wat houdt hen bezig in hun geloof en hun dagelijks leven? Ik wil de jongeren vooral verdraagzaamheid en respect voor elkaars mening meegeven. We kijken allemaal vanuit de Bijbel naar ons dagelijks leven, elk op onze eigen manier en dat mag ook. Tegelijkertijd hoop ik dat de jongeren welkom zijn in onze kerken, met hun eigen persoonlijkheid en worstelingen.’

Schitteren

Als er één tekst is die Kathleen boven het bed van elke tiener zou willen hangen, is het een tekst uit Paulus’ brief aan de Filippenzen: ‘Doe alles zonder te klagen, en zonder ruzie te maken. Dan zullen jullie volmaakte kinderen van God zijn, zuiver en zonder fouten. Dan vallen jullie op tussen alle slechte en oneerlijke mensen, als sterren die schitteren in de nacht.’ (Filippenzen 2:14-15, Bijbel in Gewone Taal)
Kathleen: ‘Ik wil jongeren aanmoedigen om te schitteren. Tussen alle negativiteit die ze tegenkomen in deze wereld, hoop ik dat ze niet meedoen aan pesten, aan al die boosheid en jaloezie. Ik wil ze juist helpen om positief te blijven en aan het goede te werken, schitterend als sterren.’

Supercool

Zelf is Kathleen opgegroeid in een gezin waar de kerk niet echt een grote rol speelde. ‘Maar God is wel altijd aanwezig geweest in mijn leven. Ik las in de Bijbel, maar ik begreep die omslachtige taal niet echt. Daarom ben ik ook zo blij met al die mooie bijbels voor kinderen en jongeren. Ik lees nu samen met mijn dochters de Belle Bijbel. Heel toegankelijk en fijn om uitleg over vrouwen in de Bijbel te lezen. Die duiding is hard nodig om te tonen hoe mooi het is wat er in de Bijbel staat en om zelf in de tekst te kruipen. Eigenlijk is de Belle Bijbel voor tienermeiden bedoeld, maar ik lees hem ook met veel plezier!’

Kathleen is blij met een bijbel voor tienermeiden, maar vindt dat de jongens ook hun eigen bijbel verdienen. ‘Zij kunnen ook best een steuntje in de rug gebruiken bij het bijbellezen. Ze zitten vaak in een omgeving waar geloven niet cool is. Maar dat is het juist wel. Geloven is super cool, en dat wil ik aan alle jongeren later zien. Ik weet nu al dat ik me niet zal vervelen!’

Interview: Naomi Apers