Nieuws

‘Grote verhalen moeten doorgegeven worden, moeten doorverteld worden’

Diaken Dries de Bakker kruipt zaterdagavond tijdens De Passie in de huid van Petrus. Het VBG sprak met hem over deze bijzondere rol.

Petrus

“Petrus is een icoon, een prototype en een spiegel tegelijk, van de mens die zichzelf in de schaal werpt ten dienste van het goede. Iemand op wie je kan bouwen. Trouw, betrouwbaar en geestdriftig. Tegelijk laat hij zien hoe menselijk mensen zijn. En houdt hij de ridder in ons een spiegel voor met zijn kleinheid, zijn onbezonnenheid en zijn angst.

Petrus zit in ieder van ons. En ja, zeker ook in mij. Ik kan me sterk voelen om Gods liefde door te geven, betrouwbaar en vol vuur. Maar soms, op de momenten waar het op aan komt, voel ik me klein en bang.

Maar… Als zo’n mens door Jezus wordt aangeduid om te bouwen aan kerk, dan zie ik daarin een geruststellende en blije gedachte: wij, die zo graag gezien worden door Jezus, mogen met onze sterkte en onze kwetsbaarheid meebouwen aan Gods droom voor onze wereld. Fantastisch toch?!

Ik zie hem graag. Ondanks de pijn van zijn verraad, die ik nu tijdens het repeteren ook zelf meer en meer aanvoel. Hij is en blijft de rots. Een schone mens.”

De Passie

“Eerst en vooral denk ik dat je niet zomaar toeschouwer kan zijn of blijven. Het verhaal en de manier waarop het verteld zal worden, neemt je ongetwijfeld mee in een gemeenschapservaring. Het grote lijdensverhaal van Jezus zal voortdurend aanknopen met ons eigen lijden, onze verlieservaringen, onze angsten en twijfels. Maar ook met onze hoop. En voor wie gelovig is, met het perspectief van de verrijzenis.

Ook al is de voorstelling doorspekt met humor en verwijzingen naar de actualiteit, ze raakt je ongetwijfeld in je verdriet en pijn, ze beklijft en laat je niet los omwille van de poëtische en krachtige taal en natuurlijk… de muziek.

Grote verhalen moeten doorgegeven worden, moeten doorverteld worden. Dat is onze cultuur, dat zit in de genen van onze beschaving. Daarom is het ook zo mooi en wonderlijk dat de Bijbel ons vandaag nog zoveel te vertellen heeft. De Bijbel is van onschatbare en kwetsbare waarheid. We moeten zijn verhalen blijven doorvertellen omdat ze geloofwaardig zijn. Ik vind het dus zelf van groot belang dat DE PASSIE een plek, een moment, een vertelling is die de Bijbel tot leven doet komen midden de mensen van vandaag, gelovig of niet, in een eigentijdse taal.

Ik ervaar dat ons samenleven het moeilijk heeft met lijden en verdriet. En hoe ze die thema’s met een grote ‘waarom’ terugwerpen naar wie gelooft in God. Een voorstelling als dit kan misschien voor sommigen een aanzet zijn om die ‘kramp’ te lossen…?   Het verhaal heeft ons alleszins wat te vertellen over liefde tot het uiterste toe, over het aanvaarden en dragen van je kruis, én over het perspectief van de verrijzenis. Eeuwenoud en springlevend dus!”

Het Vlaams Bijbelgenootschap is sponsor van De Passie…

“Dat is uiteraard een goede zaak. Zo wordt de uitnodiging om de Bijbel te ontdekken laagdrempelig en zijn zowel jullie als het boek zichtbaar aanwezig.

Ik ben er echt van overtuigd dat DE PASSIE voor veel mensen de Bijbel dichterbij brengt en zelfs uitnodigt om er nog eens of voor de eerste keer in te gaan lezen. Absoluut. DE PASSIE kan zo een mooie, nieuwe opening maken om de kracht van het evangelie te ervaren, langs een andere weg…”

Interview: Naomi Apers
Foto: Violet Brock