Blog

Er is een tijd voor alles

Eindelijk! Na maanden van de lockdown, zomer en een eerste voorzichtige periode durfden we het weer aan: onze Bijbelbabbel in ons eigen Open Huis aan ’t Schoolplak (het pleintje aan de Schoolstraat) in Antwerpen-Noord.

Petra Schipper

Open Huis is voortgekomen uit het Protestants Sociaal Centrum (PSC) Antwerpen en inmiddels een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. Elke maand organiseert het diverse activiteiten en initiatieven die mensen samenbrengen, uit hun isolement vandaan, om elkaar te versterken en ook projecten te ontwikkelen om armoedepijnpunten aan te kaarten en te (laten) verbeteren.

Bijbelbabbel

In die schoot ontstond jaren geleden ook de maandelijkse Bijbelbabbel. Gewoon bij een pot koffie rond de tafel de Bijbel open, ooit begonnen bij Genesis, elke maand een hoofdstuk. Samen lezen, onbevangen reageren, betekenissen verkennen, linken herkennen. Telkens opnieuw je eigen ervaringen voelen resoneren in de verhalen, de psalmen en zoveel meer, die ook omgekeerd licht blijken te werpen op jouw leven. In alle openheid en diversiteit. De meeste mensen hebben geen grote Bijbelkennis of (aangename) kerkelijke achtergrond. Er doen ook uitgesproken vrijzinnigen en een enthousiaste moslim mee, de één leest vlotter dan de ander, iedereen is welkom. En de laatste jaren schuiven ook mensen van de katholieke volksparochie Don Bosco van aan hetzelfde Schoolplak mee aan rond de tafel.

Rugzak vol corona-ervaringen

Nu was het dus weer zo ver! Na lang coronagemis. Ook nieuwe deelnemers dienden zich aan, die juist vanuit grote nood aan uitwisseling nu ook zowaar deze stap wilden zetten. Ieder bracht wel een rugzak mee vol allerhande corona-ervaringen. Ervaringen van dienstverleningen die nu enkel nog online gaan (ontoegankelijk voor sommigen dus), van bijna alle activiteiten die werden opgeschort, van eenzaamheid, bezorgdheid, maar ook van hier en daar nieuwe contacten in de straat of in “den blok”.*

Prediker

Voor de gelegenheid namen we Prediker 3 ter hand. Prediker, de filosoof van de Bijbel, die het allemaal niet meer zo duidelijk ziet omdat het leven niet klopt. Maar die wel zo’n prachtig gedicht schreef: voor alles is een tijd. Voor rouwen en voor dansen, voor afbreken en voor helen, … Al die kanten van het leven krijgen een plek. Heel reëel en herkenbaar, en juist in deze aanslepende coronaperiode heel bemoedigend.

“Delen is ook een stukje helen.”

Veiligheid

Was het omdat we allemaal zo vol gevoelens zaten en de uitwisseling gemist hadden? Als bij wonder ging het gesprek al snel de diepte in. We voelden allemaal de veiligheid om kritisch te zijn, niet vast te moeten geloven, maar wel samen te zoeken, en om zelfs heel intense levenservaringen met elkaar te delen. Hoe kun je “helen” als je midden in een burgeroorlog hebt gezeten, als je moeder je niet wilde hebben, als je jeugd getekend werd door ontbering en religieuze dwang? Hoe kun je in de goede kant van het leven geloven als je je ouder voelt worden, de wereld ziet verharden, en al drie dagen niet hebt gegeten omdat je weekgeld helaas weer op is aan levensnoodzakelijkheden?

Lege maag

We waren allemaal diep geraakt en verwonderd dat het zo goed voelde samen. Diepgaand, en ook grappig af en toe. Alles kon gedeeld worden. Delen is ook een stukje helen.

De rest van het pak koekjes dat een deelnemer als traktatie had meegenomen, ging met de man met zijn lege maag mee naar huis.

Petra is diaconaal stadspredikant in Antwerpen (PSC)

*het stadsblok.