Nieuws

‘Digitale kruisweg’ bij de Passie in Sint-Niklaas

Zaterdag 4 april is het weer zover: dan wordt een eigentijdse versie van het passieverhaal uitgevoerd op de Grote Markt in Sint-Niklaas.

De Passie brengt het lijdensverhaal van Jezus dichterbij, met steun van het Vlaams Bijbelgenootschap (VBG).
Het VBG geeft elke bezoeker een exemplaar van dat verhaal in het dialect van Sint-Niklaas én laat je de kruisweg van Jezus digitaal meemaken.

‘Het passieverhaal laat geen mens onberoerd’, zegt medewerker Dries de Bakker van het VBG. ‘Dat heb ik zelf ervaren toen ik in de voorbije editie de rol van Petrus vertolkte. Bijvoorbeeld toen er hulpeloosheid of hoop klonk tijdens een repetitie, of toen duizenden mensen meezongen op het stadsplein. Dit verhaal moeten we blijven vertellen. Of je gelovig bent of niet, twijfelend of overtuigd: dit verhaal brengt ons bij mensen met pijn en verdriet in vele vormen. Het brengt ons ook dichter bij onszelf: onze kwetsbaarheid en kracht, ons eigen leven en sterven, onze hoop en onze liefde. Jezus, die opriep om vanuit liefde te leven, werd ter dood veroordeeld. Toch had de dood niet het laatste woord volgens de Bijbel’, benadrukt Dries. ‘Jezus blijft met ons verbonden. “Giën van dedie die gij o mi gegeven et zallekik verlore loate goan” (Johannes 18:9b in het Sint-Niklase dialect).’

Passieverhaal in dialect

Lees je een verhaal in je eigen dialect, dan voelt dat als thuiskomen. Daarom biedt het VBG het bijbelse Passieverhaal aan in het lokale dialect. De vertaling is gemaakt door Tom Vercauteren, medewerker van De Passie, en wordt na het evenement op de Grote Markt in Sint-Niklaas aan alle bezoekers overhandigd. Zo kunnen de mensen uit deze regio proeven van dit verhaal in de taal van hun hart.

Digitale kruisweg

Het grote kruis uit het openluchtspektakel reist in de weken vooraf langs veertien verschillende parochies. Die reis is te volgen via www.bijbelgenootschap.be. Voor de veertien halteplaatsen, maar ook voor ieder die bewust wil stilstaan bij Jezus’ kruisweg, ontwikkelde het VBG een digitaal bijbelleesplan met veertien staties. Deze ‘digitale kruisweg’ komt net als andere leesplannen ter beschikking op Mijn Bijbel van het Bijbelgenootschap. Inschrijven op dit kruisweg-leesplan kan vanaf 15 maart.