Blog

De Samaritaan

Wij hebben het genoegen hier in São Paulo dichtbij het ziekenhuis Samaritano te wonen. Met grote regelmaat horen we de sirenes van nabijkomende ambulances. Zo blijf je alert bij het oversteken van de straat.

 Jan van den Berg

Bijzonder is eveneens het protestantse karakter van het ziekenhuis. Het werd eind 19de eeuw gesticht door leden van de Presbyteriaanse kerk in Brazilië, die ook al de stichting van de Universiteit Mackenzie op hun naam hadden staan. Dus niks geen Santa Casa de Misericordia, São Camillo of andere rooms-katholieke ziekenhuizen, waar de heiligen al bij voorbaat in de naam worden aangeroepen. Dan toch maar naar de Samaritano, waar het bekende Bijbelverhaal uit het evangelie volgens Lucas gestalte krijgt.

Ontstoken galblaas

Het overkwam mij in de nacht van eerste op tweede kerstdag, toen ik werd geveld door ernstige buikkrampen en strompelend de eerste hulp van het ziekenhuis binnen kwam wandelen. Bij het ochtendkrieken werd een zwaar ontstoken galblaas geconstateerd. Die diende operatief te worden verwijderd. Maar eerst moest mijn Belgische reisverzekering het groene licht geven.

Probeer zoiets maar snel te regelen in het weekend tussen kerst en oud en nieuw! Na enig heen en weer getelefoneer en de nodige mails kwam de garantie los. Maar die bleek in het ziekenhuis onleesbaar. Er kwam een directielid aan te pas nadat ik fijntjes had opgemerkt dat de Presbyteriaanse Samaritano een evenzeer Presbyteriaanse emeritus lieten verrekken van de pijn. Per saldo ben ik maandagochtend 30 december 2019 van mijn ontstoken lichaamsdeel verlost.

Chirurgie en verpleging hebben hun werk uitstekend gedaan. In de nacht van oud- en nieuw vierden Jane en ik in het ziekenhuis het nieuwe jaar met een flesje Schweppes. Dat is weer eens iets anders. Op 2 januari 2020 ben ik ontslagen.

Weg naar Jericho

Het ziekenhuis Samaritano behoort tot de betere van São Paulo. Maar wat zou er zijn gebeurd als de communicatie met de verzekering was misgelopen? Dan had ik een lange wachttijd tegemoetgezien in een van de staatsziekenhuizen. Uitgeschud door rovers was ik wel niet, maar ik zou lange tijd aan de kant van de weg naar Jericho gelegen hebben.

Je moet van goeden huize komen om de Samaritano binnen te wandelen. Dat geeft te denken.

Met hartelijke wensen voor een gezond nieuwjaar.

 

Jan is emeritus predikant van Kapel De Olijftak in  Brasschaat (VPKB), getrouwd met een Braziliaanse en verblijft regelmatig in Brazilië. Zo af en toe zal hij ons meenemen in zijn levensverhaal telkens refererend aan een bijbelverhaal.