Blog

Daniël(la) in de leeuwenkuil

Hoe stel jij je een profeet voor? Waarschijnlijk als een wijze man, wat ouder en door het leven getekend. Niet van hoge komaf maar vol levenswijsheid. Eenzaam ook, want vaak verguisd en niet geloofd.

Denk maar aan Daniël die in een leeuwenkuil wordt geworpen of Jeremia in een kuil vol modder. Dan hebben we nog Elia die ten einde raad op de vlucht slaat en uitgeblust onder een bremstruik ligt.

Lucrèce Ongenaert

Ach profeet, wat ben je eenzaam met je geroep. Juist de overheden naar wie je gestuurd wordt, geloven je niet. Je waarheid wordt verworpen. Ze past niet in het kraam van het beleid. Je tast zelfs de geloofwaardigheid van machthebbers aan. Maar je bedoelt het zo goed. Je zegt de waarheid. Je wil waarschuwen. Je wil redden van de ondergang.
Maar wie wil over ondergang horen? We hebben het nu toch goed? Waarom zouden we onze werkwijze aanpassen? We deden het toch altijd goed? Dan kan je beter de boodschapper neerhalen. Er valt altijd wel iets te vinden. Zijn afkomst? Zijn afwijkende gedrag? Weg ermee!

Kwetsbaar en broos

De laatste zes jaar zie ik in het nieuws mensen verschijnen die me veel aan de rampspoedprofeten doen denken. Maar uiterlijk voldoen ze niet aan het profiel. Ze zijn minderjarig en vrouwelijk: tienermeisjes, kwetsbaar en broos. Ze zijn zuiver van hart en komen op tegen onrecht. Maar waar halen ze de moed vandaan om zo publiekelijk te protesteren? De eerste die me opviel zes jaar geleden was Malala Yousafzai, een Pakistaans tienermeisje dat een dagboek voor de BBC bijhield over de geweldplegingen van de Taliban in Pakistan. Ze werd door die Taliban door het hoofd geschoten, maar redde het en is nu onze jongste Nobelprijswinnaar van de vrede (2014). Zij wil dat alle meisjes naar school kunnen gaan.

In februari 2018 stond Emma González op in Florida om het publiek van een betoging tegen wapengeweld in Amerika toe te spreken. Op haar middelbare school was ze getuige geweest van een schietpartij waarbij ze zeventien medeleerlingen verloor. Minutenlang hield ze halverwege de speech een stilte ter nagedachtenis van de jongeren en als protest. Aartsbisschop Desmond Tutu noemt haar organisatie March For Our Lives een van de meest betekenisvolle bewegingen die door jongeren wordt geleid.

Vlaamse leeuw

Maar het stopt nog niet. In september 2018 startte Greta Thunberg (2003) met haar Skolstrejk för klimatet. Eerst als eenzaat, maar ze kreeg in heel Europa navolging en is nog niet gestopt met regeringsleiders toe te spreken. Maar men is ook nog niet gestopt met haar door het slijk te halen. Dichter bij huis kennen we Anuna De Wever. Een welbespraakte Vlaamse tiener die de jeugd mobiliseert om de straat op te komen voor klimaatmaatregelen. Haar succes kende ook tegenkanting. Op het Pukkelpopfestival werd ze uitgejouwd en ’s nachts werden zij en haar vriendinnen belaagd door jongens met vlaggen met de zwarte Vlaamse leeuw. De Wever was als een Daniëlla in de leeuwenkuil.

“Tienermeisjes schoppen de wereld een geweten”

Herinner je je Ambrien Moeniralam? De Nederlands-Marokkaanse kwam in januari 2019 in het nieuws met haar stoeptekeningen tegen het zogenaamde catcalling – seksueel getinte straatintimidatie. Ze postte foto’s op haar Instagram-account onder de hashtag #stopstreetharassment en haar boodschap ging het land rond.

Nog eentje om af te sluiten. Op 1 augustus 2019 ging de 17-jarige Olga Misik in Moskou op de grond zitten. Ze las de grondwet voor aan militairen die de tijdens een verboden betoging tegen Poetin de betogers uit elkaar moesten halen. De militairen lieten haar aanvankelijk gaan, maar toen ze op weg was naar het station werd Misik aangehouden en aan handen en voeten naar de cel gesleept.

“Tienermeisjes schoppen de wereld een geweten”, kopte Ellen Maerevoet, journaliste bij de VRT. Beter kan je het niet zeggen. Deze tienermeisjes worden bejubeld, maar ook met modder besmeurd. Hopelijk blijven ze niet te lang in de put en staan er mensen aan hun zijde.

Meer lezen in de Bijbel?

 

Lucrèce Ongenaert is godsdienstlerares en parochie-assistente in Sint-Gillis-Waas.