Nieuws

“De Bijbel gaat heel goed samen met een kritische houding”

Kolet Janssen (63) is auteur, oud-lerares godsdienst, (pleeg)moeder en oma. ‘Een van de belangrijkste rode lijnen uit de Bijbel vind ik dat je het leven moet respecteren en bevorderen’.

‘In de zomervakantie na de middelbare school heb ik systematisch de hele Bijbel gelezen. Tegelijkertijd las ik daar iets bij wat de verhalen in de Bijbel uitlegde en duidde, op een kritisch wetenschappelijke manier. Ik ontdekte toen dat liefde voor de Bijbel heel goed samen kan gaan met een kritische houding; dat was echt een eye-opener voor me. Na die vakantie begon ik aan de studie godsdienstwetenschappen waar die kritische houding een grote rol speelde. Ik ervoer dat de Bijbel juist steeds meer voor mij ging betekenen, naarmate ik me er meer in ging verdiepen. En dat ervaar ik nu nog steeds. Voor mijn werk mag ik soms periodes lang bezig met de Bijbel, zoals voor mijn boek waarin ik de verhalen van vrouwen in de Bijbel vertaal naar nu. Dat voelt dan echt als een voorrecht.’

Herkenbaar

‘De Bijbel is een boek dat door allerlei verschillende mensen is geschreven, die allemaal hun eigen verhaal en ervaringen met God of Jezus hebben. Dat maakt het juist zo boeiend en herkenbaar voor mij nu. Er is in de Bijbelverhalen volop ruimte voor de eigen ervaring en emoties van mensen, óók voor gevoelens van mislukking of ontgoocheling. Natuurlijk is het in een heel andere tijd opgeschreven, maar de vragen waarmee de mensen in de Bijbel worstelen leven nu nog steeds. Wat dat betreft is de Bijbel tijdloos.’

Ruimte geven

‘Een van de belangrijkste rode lijnen uit de Bijbel vind ik dat je het leven moet respecteren en bevorderen. Dat is iets waar ik elke dag concreet wat mee kan. Dat je de mensen die je ontmoet de ruimte geeft om voluit te leven, voluit mens te zijn – en dat je jezelf ook die ruimte geeft. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de tien geboden, maar ook bij de ontmoetingen die Jezus heeft. Hij geeft mensen keer op keer een nieuwe kans. Wijzelf zijn daar niet zo goed in. Ik weet nog dat er iets met een van mijn kinderen gebeurde, toen al bijna volwassen, waardoor ik dacht: “Ik weet wel dat ik je nu weer een nieuwe kans moet geven, maar het valt me wel heel moeilijk!” Dat vind ik mooi: ook dat het leven soms flink moeilijk kan zijn, lees ik terug in de Bijbel. Tegelijkertijd krijgen de mensen uit de Bijbel uiteindelijk steeds weer de kracht om door te gaan. Dat sterkt mij dan ook, om tegen de stroming en tijdsgeest in vanuit de Bijbel te blijven leven.’

Levend boek

‘Het is in onze tijd en cultuur niet meer vanzelfsprekend om de Bijbel te lezen. Veel mensen denken dat het een ouderwets boek is, dat in deze tijd niets meer te zeggen heeft. Maar niets is minder waar; er staat zoveel wijsheid in! Toch snap ik het wel: veel Bijbelvertalingen staan vol woorden die niemand meer wat zeggen. De Bijbel in Gewone Taal is wat dat betreft echt een uitkomst. Hierdoor blijft de Bijbel een levend boek.’