Vraag en antwoord – Waarom gaat Alef stoppen?

Waarom gaat Alef stoppen?
In 2015 hebben we het bijbelmagazine Alef geïntroduceerd voor kinderen. We droomden dat via dit bijbelblad de Bijbel tot leven zou komen voor duizenden kinderen. Ondanks de vele blije lezers is die droom helaas niet uitgekomen. Vanwege de hoge kosten voor het ontwikkelen van een maandelijks magazine, moeten we daarom besluiten om met Alef te stoppen. In 2019 komen er nog vijf nummers uit. In juni verschijnt het laatste nummer. We blijven de Bijbel op een laagdrempelige manier dicht bij de nieuwe generatie brengen.

Hebben jullie ook onderzocht of het magazine niet duurder gemaakt kan worden?
Dat hebben we inderdaad gedaan. De grootste uitdaging is dat er bij een magazine een hoge doorloop is in de abonnees, omdat Alef gemaakt wordt voor kinderen van 7-12 jaar. Als een kind 12 jaar is, is hij te oud geworden voor het magazine. Er moeten dus steeds opnieuw kosten gemaakt worden om nieuwe kinderen van 7 jaar te vinden, en dus nieuwe abonnees te werven. Die kosten zijn in verhouding hoog en kun je niet dekken met een hogere bijdrage voor het magazine.

Hebben jullie ook onderzocht of het magazine in een andere vorm aangeboden kan worden?
Bij de introductie van Alef hebben we panelgesprekken gehouden met ouders van kinderen en kinderen zelf. De nadrukkelijke wens was om een tijdschrift aan te bieden, en niet iets digitaals. Wel bieden we andere kinderboeken of bijbels aan die kinderen ook helpen om de wereld van de Bijbel te ontdekken.

Ik heb nu geen blad meer voor mijn kind, is er een ander product waardoor hij/zij op een laagdrempelige manier kan kennismaken met de Bijbel?
Jazeker. We hebben diverse kinderboeken en bijbels voor diverse leeftijdscategorieën. Denk bijvoorbeeld aan de Samenleesbijbel. Een overzicht van alle kinderproducten vindt u hier: https://shop.bijbelgenootschap.nl/kinderbijbels/

Ik heb een abonnement lopen voor een jaar, krijg ik mijn teveel betaalde geld terug?
Ja, als u het volledige abonnementsgeld van 15 euro al betaald heeft, krijgt u het teveel betaalde deel teruggestort voor juni 2019. U kunt het teveel betaalde bedrag ook als gift aan het NBG geven. Hierover ontvangt u een e-mail. Als u nog niet betaald hebt, wordt een evenredig deel in rekening gebracht. We gaan hierbij uit van 1,50 euro per nummer.

Hoe brengen jullie mensen op de hoogte van dat Alef stopt?
Alle abonneehouders krijgen een brief met daarin de uitleg waarom Alef stopt. De lezers worden in het blad zelf op de hoogte gebracht. En het laatste nummer wordt een extra mooi nummer met tips om alle oude nummers mooi te bewaren.

Hebben jullie nog oude nummers over van Alef? Kan ik die krijgen?
Ja, oude nummers zijn voor 1 euro per stuk te verkrijgen via de webshop van het Nederlands Bijbelgenootschap.